Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 13.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Fersk vindtransportert snø i østlig sektor trenger tid på å stabilisere seg og en enkelt skiløper kan løse ut skred. Det har kommet mest nedbør lengst vest i regionen og følgelig har fokksnøen har størst utbredelse der. Vær oppmerksom på at både eldre og fersk fokksnø enkelte steder kan ligge på nedføyket rim.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 12. januar 2020

Det gamle snødekket er generelt preget av mye vind og nedbør som både regn og snø, og store svingninger i temperatur. Siste døgn fram til søndag klokken 12:00 kom det ca 15 cm snø i Hemsedal, mere snø lengre vest i regionen. Det er mest snø i østvendte formasjoner.

Det er tidligere observert vedvarende svakt lag i snødekket. Mildvær antas å ha nøytralisert vedvarende svake lag eller dannet bærende lag over. Betraktninger rundt utbredelse og egenskapene til de vedvarende svake lagene gjør at de ikke betraktes som skredproblem nå.

Fjellvær

Søndag 12. januar 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur utover dagen.

Mandag 13. januar 2020

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -9 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS