Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 11.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Litt minkende vind, men fortsatt påfyll av snø. Mest nedbør i vestlige områder. Fokksnøflakene fra tirsdag vil stabiliseres noe, men det vil legges opp en del ny vindtransportert snø i lehellinger mellom nordøst og sør. En skiløper vil kunne løse ut skred i fokksnøen, først og fremst i den ferskeste. Det kan være mulig å løse ut skred i kantkornlag ved bakken, der disse finnes, men trolig skal det stor tilleggsbelastning til.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 10. desember 2019

Over tregrensen har betydelig snøfall og til tider sterk vind, mest fra vestlige retninger, satt sitt preg på snøoverflaten de siste dagene. Utsatte steder har lite snø eller er blåst rene ned til skarelag. I skjermede områder begynner det å fylle seg opp med snø. Under trengrensen en det mye løs snø.

Det finnes kantkorn ved bakken, stedvis ved bakken og stedvis over skarelag. Det virker vanskelig å utløse skred i disse ved ferdsel.

I helgen ble det meldt om en del str. 1-2 skred i bratt terreng Hemsedal. En del av dem, i nærheten av skianlegget, var mest sannsynlig personutløst.

Mandag ble det meldt om drønn i snøen, snøfokk og en del snø tilgjengelig for transport i Hemsedal. Tirsdag formiddag er vinden i økning i fjellet, og det er ventet en del snø i løpet av dagen.

Fjellvær

Tirsdag 10. desember 2019

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Onsdag 11. desember 2019

5 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS