Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 12.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vinden minker forbigående, men øker til V eller SV liten kuling om kvelden, samtidig som temperaturen stiger. Snøtransporten til Ø-vendte lehellinger vil ta seg opp igjen siste del av dagen og danne ferske flak her. Det kan være mulig for en skiløper å løse ut middels store skred i fokksnøen. Det vil være lettere å løse ut skred i de ferskeste fokksnøflakene enn i de litt eldre flakene som ligger i hellinger mot V til NØ.
Det finnes kantkorn og nedsnødd rim i snødekket, men det skal en del belastning til for å påvirke disse. Vær ekstra oppmerksom der snødekket er tynt og mykt, der er det lettest å påvirke svake lag med kantkorn i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. februar 2019

Det ligger tørr og tilgjengelig løssnø jevnt over i regionen. Rygger og forhøyninger i terrenget er mer avblåst, og i høyfjellet har en del steder hardere fokksnøflak. Det er godt med løs og lite vindpåvirket snø i forsenkninger, renner og botner. Siste døgn har det kommet 2-5 cm snysnø, i tillegg til 10-30 cm nysnø siste uke. Under tregrensa er det skarelag med tørr og ubunden snø over.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn og nedsnødd rim i snødekket, bl.a. er kantkorn over/under et skarelag observert i Hemsedal. Drønn i snødekket den siste tiden tyder på at dette lokalt er blitt et mer aktivt skredproblem.

Mandag observert flere naturlig utløste, tørre flakskred mot NØ til Ø. Søndag et lite personutløst skred mot S i Hemsedal. Fredag var det flere små, personutløste tørre flakskred i Hemsedal i sektor Ø til SØ.

Mandag NV kuling, med snøfokk over skoggrensen. Søndag er det observert drønn i snødekket flere steder i Hemsedal og Hol. Lørdag ble det også observert drønn i snødekket og ferske sprekker i Hemsedal. 

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør bare lengst i nordvest.

Tirsdag 12. februar 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør lengst vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS