Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 19.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Med noe løssnø tilgjengelig for transport og vind fra vest vil byggingen av fokksnøflak i lehellinger mot øst-sørøst fortsette. En skiløper vil kunne løse ut mindre skred i den øverste fokksnøen. Faregraden holdes på 2- moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 18. januar 2019

Det finnes en del løssnø tilgjengelig for transport. Den dominerende vindretningen den siste tiden har vært nordvest, så de største flakene finner man fortsatt i øst- og sørvendte heng. Man kan finne ferske flak på opp mot en meter i disse hengen, men lommene med fokksnø er nokså små da det fortsatt generelt er lite snø i fjellet. Nordlige og vestlige heng er stort sett avblåst ned til gammelt skarelag. I skogen ligger det stort sett ubunden snø over skare.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Dette ble sist observert fredag ettermiddag. Laget kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning, men dette vurderes per dags dato ikke som et skredproblem.

Torsdag formiddag ble det observert flere naturlig utløste flakskred av str 2 - middels i nærheten av Hemsedal. Torsdag ettermiddag utløste en skiløper et tørt flakskred av str. 2 - middels i bratt SØ-heng ved Hallingskarvet.

Det har vært klarvær og kaldt siste døgn. Fredag morgen er det fra -10 til -20 grader i regionen. Det ble observert moderat snøfokk som fraktet nysnø over i N-vendte heng i Hemsedal onsdag ettermiddag.

Fjellvær

Fredag 18. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 19. januar 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS