Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 17.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Torsdag vil vind fra nordvest fortsette byggingen av fokksnøflak i lehellinger mot østlig sektor. Nysnøen vil gradvis stabilisere seg, men med lave temperaturer de kommende dager vil det ta noe tid. En skiløper vil lett kunne løse ut små til middels store skred i fersk fokksnø, mens det skal stor belastning til for å påvirke skarelag/kantkorn lenger nede i snødekket. Faregraden holdes på 2- moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. januar 2019

Snøen er ujevnt fordelt i terrenget og det finnes en del nysnø tilgjengelig for transport. Nysnø siste uka har flere ganger blitt utsatt for sterk vind stort sett fra mellom vest og nord, og fraktet til leområder i øst- til sørvestvendte hellinger eller ned i skogen. Vindutsatte områder i vest er stort sett avblåst eller har lite snø. I lehellinger er det blanding av fokksnøflak og skare. Vær obs på at det også kan ha blitt dannet fokksnøflak under skoggrensa.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Disse kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning, men dette vurderes per dags dato ikke som et skredproblem.

Ingen rapporter om ferske skred siste tre døgn.

Det har kommet rundt 5-7 cm snø siste døgn frem til onsdag formiddag og det vil fortsette å snø frem til onsdag ettermiddag. Natt til onsdag var det rundt -10 grader. Det ble rapportert om moderat snøfokk i Hemsedal tirsdag ettermiddag.

Fjellvær

Onsdag 16. januar 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Forbigående stigende temperatur.

Torsdag 17. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordvest. -15 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS