Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 26.12.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Fortsatt vil vestavind kunne avsette ferske fokksnøflak i leområder mot øst. Temperaturen faller forbigående, og snødekket vil begynne å stabilisere seg. Men varmegader opp i 1200-1400 moh utover dagen vil kunne svekke bindingene i de øverste lagene igjen. Trolig påvirker ikke temperaturstigningen snødekket nok til at det blir vått, men det øverste laget kan bli fuktig i lavere områder.
Skred i fokksnøen kan bli middels store.
Der det gamle snødekket er tynt kan det være mulig å påvirke svake lag i snødekket under den ferske fokksnøen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 25. desember 2018

Det har blåst vestlig kuling det siste døgnet, og det er rapportert om kraftig snøfokk. Temperaturen har steget betydelig. I lavere områder er snøoverflaten lett fuktig, men i høyfjellet er det fortsatt løs snø tilgjengelig for vindtransport. Varmegrader har nådd opp til omlag 1000 moh. Det ligger nå mest fokksnø i østvendte hellinger, og det er en del harde flak i fjellet. Fortsatt er det generelt mindre snø enn normalt i regionen.

Det er observert nedsnødd overflaterim både i Hemsedal og Ål, men utbredelsen av dette er usikkert. Drønn og skytende sprekker nær rygger er observert de siste dagene, senest Hemsedalsfjellet søndag. Nedsnødd rim finnes typisk i vindbeskytta terrengformasjoner. Det finnes også kantkornlag i snødekket, men dette vurderes ikke som et skredproblem nå.

Julaften et personutløst flakskred i Hemsedal, og et tilsvarende ved Hallingskarvet skisenter. Begge relativt små.

Ved Hemsedal Skisenter (1344 moh) har det blåst vestlig mellom stiv kuling og liten storm siste døgn til tirsdag ettermiddag. Temperaturen har vært oppe i -2 grader.

Fjellvær

Tirsdag 25. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra nordvest. -5 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest vind først på dagen.

Onsdag 26. desember 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -3 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til vestlig stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS