Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 24.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng med fokksnø. Fokksnøen kan ligge på vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Ytre del av regionen, spesielt Nordkynnhalvøya og Magerøya, har fått nysnø i løpet av uka i kombinasjon med kraftig vind. Det er ingen observasjoner fra området, men det vil trolig ha lagt seg opp fokksnø i leområder. Fokksnøen vil trolig fortsatt være mulig å påvirke for en enkelt skiløper.

Kantkornlaget under skare er trolig fortsatt mulige å påvirke og kan fjernutløses eller løses ut av en enkelt skiløper. Potensiell skredstørrelse er avhengig av hvor mye fokksnø som ligger over det svake laget. Skredfaren er derfor størst der det er overliggende snø.

I indre strøk der det er lite snø er snøskredfaren er lav.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 23. januar 2021

I løpet av uka har det kommet litt snø på Nordkinnhalvøya og Magerøy. Ved Kjøllefjord er det rapport om 20 cm nysnø på torsdag og 5 cm fredag morgen. Før vinden tok seg opp har det også vært løs snø tilgjengelig for transport i indre strøk, men generelt sett er det et tynt snødekke.

Under skare har det dannet seg et lag av kantkorn, til dels også med begerkrystaller.

Det er få observasjoner fra regionen den siste tiden.

Fjellvær

Lørdag 23. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -23 °C til -19 °C på 700 moh. Delvis skyet. Sterkest vind utsatte steder.

Søndag 24. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -21 °C til -13 °C på 700 moh. Delvis skyet. Perioder med sørøst liten kuling

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS