Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 02.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der det finnes sammenhengende flak, de kan ligge på svake lag. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut middels store skred i fokksnøen, med generelt forventes de å være vanskelige å løse ut nå. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, både i bunn av snødekket og innad i fokksnøen, som vil kunne utvikle seg ytterliggere i det kalde været.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Fredag 01 desember 2023

Snødekket er tynt og preget av mye vind. Mest snø i leformasjoner og søkk mot øst og sør. Losider, topper, rygger og vindutsatte plasser mot nord og vest er mer avblåst. Siste betydelige snøfall var 22.-24.nov med vind fra vest og nordvest.

Det er begerkrystaller ved bakken og kantkorn under fokksnøen, som det har løsnet skred naturlig på under forrige ukes snø og vind fra vest. En kald og rolig værtype gjør at utviklinga av kantkorn vil fortsette.

Onsdag og torsdag ble det rapportert om mindre drønn i Vang. De siste dagene har det vært litt vind fra øst, men det er lite løssnø å flytte på.
På overflaten nå kan det finnes kantkorn og rim.

Fjellvær

Fredag 01 desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra nord. -24 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Tilskyende om ettermiddagen

Lørdag 02 desember 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -27 °C til -14 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS