Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss onsdag 22.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Stor usikkerhet. Temperaturstigning og regn gjør det lettere å løse ut store skred. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø.

Skredfarevurdering

Temperaturen stiger. Snøoverflaten mykner og det blir lettere å påvirke svake lag. Store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand. Der snøoverflaten er hard er det vanskelig å påvirke det svake laget. Der snøoverflaten er myk er det lettere. Dette gjelder både der snøen er våt og der den er tørr. Vær særlig forsiktig på overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Der det la seg nysnø tirsdag og regner onsdag kan løssnøskred løsne av seg selv.

I fjellet, på de høyeste toppene kan det være lett å løse ut skred der vinden har pakket snøen. Det er meldt mest nedbør lengst vest og sør i regionen og her vil skredproblemet være størst.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. mars 2023

Kalde netter med varmere temperaturer på dagtid gir gjenfrysing av snødekket på natten med skare på morgenen og mykere snø utover dagen. Fredag ble snødekket vått høyt til fjells. Det er tydelige smelteriller i snødekket. Der mildværet ikke tok ligger det harde fokksnøflak og skare der det er avblåst.

Det ligger et kantkornlag høyt i snødekket i hele regionen. I slutten av forrige uke gikk det mange store skred på dette laget. Skred ble også fjernutløst av skiløpere i helgen. Det er usikkert hvor mye laget tåler nå etter flere runder med mildvær og regn påfulgt av gjenfrysing.

Lørdag meldes det om fjernutløst skred ved Vatnahalsen og mange drønn. Også fjernutløst ved Fyresnipa. Et personutløst tørt flakskred ved Aurland, antatt str 1. mandag ble det utført kontrollert nedsprenging flere steder. Dette gav store skred som løsnet på kantkorn og noen middels store skred i gammel fokksnø.

Fjellvær

Tirsdag 21. mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -15 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Onsdag 22. mars 2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS