Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss søndag 19.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løsne av seg selv og løses ut fra avstand. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Faren øker når regnet kommer.

Skredfarevurdering

Skredfarene øker igjen søndag med stigende temperatur, vind og regn høyt til fjells. Skred kan fjernutløses og løsne av seg. Som flakskred der det fortsatt finnes svakt lag av kantkorn under fokksnøen, eller som løssnsøkred i bratt terreng.

I de høyeste fjellområdene ligger det store mengder fokksnø fra de siste dagene i mange himmelretninger. Eventuelle skred som løsner her kan bli store.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 18.03.2023

Fredag ble snødekket vått høyt til fjells. Det er tydelige smelteriller i snødekket som har frosset til lørdag. Der midlværet ikke tok ligger det harde fokksnøflak og skare der det er avblåst.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn rundt skarelag og nært overflaten den siste uken. Fokksnøen fra sist helg har stedvis lagt seg på kantkorn, og i enkelte isolerte lommer kan den ligge over rim.

Lørdag meldes det om fjernutløst skred ved Vatnahalsen og mange drønn. Også fjernutløst ved Fyresnipa. Et personutløst tørt flakskred ved Aurland, antatt str 1. Torsdag og fredag har det gått mange skred i regionen, blant annet over jernbanesporet ved Myrdal og over veg på Vikafjellet.

Lørdag formiddag er det klarvær og utstråling som fryser igjen snødekket. Ved Kvamskogen er det tydelige smelteriller etter mildværet fredag.

Fjellvær, 18.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra vest. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperaturer.

Fjellvær, 19.03.2023

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS