Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 06.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vanskelig situasjon! Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Noen steder ligger fokksnøflak på overflaterim. Her kan det være lett for en skikjører å løse ut store skred. Det er vanskelig å vite hvor dette laget er til stede. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn som må tas på alvor. Fjernutløsning er mulig. Dette er en vanskelig faregrad 2 situasjon med store usikkerheter og potensielt store konsekvenser.

Under mildværsgrensen kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. februar 2023

Det har kommet flere omganger med snø og vind denne uken. Generelt er snøen over skoggrensen noe vindpåvirket, men i områder som er mer skjermet kan den være myk og ubunden. I lavlandet har det vært plussgrader og snøoverflaten er fuktig. Før all snøen denne uken var det mildvær som har etterlatt seg en mildværsskare opp til ca. 1100 moh.

Natt til fredag den 3. februar ble overflaterim snødd ned flere steder i regionen. Utbredelsen til dette laget varierer, og det er vanskelig å vite hvor det er til stede.

Fjellvær

Søndag 5. februar 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 6. februar 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS