Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor et svakt lag kan ligge begravet i snødekket. Det er lettest å løse ut skred der snødekket er tynt, f. eks. fra rygger og på kuler.

Skredfarevurdering

Det er lett for en skiløper å løse ut store skred der fokksnøen ligger på et svakt lag av overflaterim. Vind og nedbør utover ettermiddagen vil øke utbredelsen og størrelsen av fokksnøflak over det svake laget. Der rimet lå på en hard snøoverflate før det snødde ned kan det nå være vært lett å løse ut skred. Det er vanskelig å vite hvor dette er. Skred kan også løsne innad i fokksnøen.

Enkelte våte løssnøskred kan løsne naturlig i lavereliggende områder.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Vind har flere steder flyttet på snøen fra tidligere i uken. I lavlandet og i skjermet terreng kan snøen fortsatt være ubunden. Ellers består snøoverflaten av fokksnøflak med varierende hardhet, stort sett myke. I lavlandet har det vært plussgrader og snøoverflaten er fuktig. Før all snøen denne uken var det mildvær som har etterlatt seg en mildværsskare opp til ca. 1100 moh.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Observasjoner fra Kaldanuten (sør for Nerøydalen) viser at det er tendenser til kantkornutvikling i et løst lag med nysnø over den siste mildværsskaren. Ved bruk av sprengstoff til skredutløsning (i regi av Forsvaret) gikk det til brudd i dette laget.

Onsdag ble det observert naturlig utløste skred (str. 2) i østvendte heng.

Det er observert rimkrystaller i snøoverflaten. Fredag morgen har det kommet 30-40 cm nysnø i Vossafjellene. Observasjoner tyder på at det har vært mindre vind enn meldt natt til fredag.

Fjellvær, 03.02.2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Minkende vind om kvelden. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 04.02.2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS