Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 17.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Skredfaren varierer gjennom døgnet. Våte løssnøskred er problemet der sola varmer opp snøoverflata. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer i løpet av døgnet og er lavest på morgenen der overflata er hard. Utover dagen vil solvendte heng få våt overflate til fjelltopphøyde. Middels store skred kan løsne i alle himmelretninger med våt snø. Mest utsatt er sørvendte heng som har fått nysnø den siste uka, her kan noen få skred også bli store (str. 3). Fokksnøflakene i høyfjellet stabiliseres ytterligere og vurderes ikke lengre som et skredproblem. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av mye regn forrige uke og er smelteomdannet og homogent. Over ca 1000 moh har nedbøren periodevis kommet som snø. Nysnømengdene øker med høyden. I nordhellinger høyt til fjells kan det fortsatt finnes lagdelt vintersnø. I fjellet er det fortsatt mye snø. Snøgrensa nærmer seg tregrensa mange steder, høyest i bratt sørvendt terreng.

Det ble observert mange våte løssnøskred på Vikafjellet lørdag og mandag.

Fjellvær, 16.05.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -1 °C til 11 °C på 1100 moh. Klarvær. Bris av skiftende retning

Fjellvær, 17.05.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -3 °C til 13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS