Snøskredvarsel for region Voss fredag 03.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Skred kan løsne av seg selv. Skredfaren vil være høyest i perioden med mest nedbør og vind fredag ettermiddag. Mest utsatt er leområder der vinden legger fra seg snø, på grunn av endring i vindretningen vil flere himmelretninger være utsatt. Vær oppmerksom på drønn og sprekker, det kan være tegn på et aktivt vedvarende svakt lag. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Natt til tirsdag kom det 5-20 cm nysnø, mest nedbør i ytre deler av regionen. Det var noe vind i forbindelse med nedbøren så det antas at der finnes små nysnøflak i områder der vinden har tatt, det kan også være løs ubunden snø på overflaten i områder hvor vinden ikke var så sterk i forbindelse med nedbøren.

Den siste nysnøen har lagt seg på et snødekke bestående av rim og kankornet snø med nysnøpartikler. Det nedsnødde vedvarende svake laget har stor utbredelse og er forholdsvis tykt. Noen steder finnes det også kantkorn/beger ved bakken under et lag med hard smelteomvandla snø.

Vær obs på at nysnøen ligger på tynn og flekkvis såle, mange steder kan det være stein rett under den myke overflaten.

Fjellvær, 02.12.2021

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.12.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS