Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 09.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vest i regionen venter vi at skred kan løsne av seg selv siden det kommer så mye nedbør og vind. Øst i regionen er skredfaren lavere.

Skredfarevurdering

I fjellene helt vest i regionen kan skred løsne av seg selv. Kraftig vind og snø vil føre til at det legger seg opp fokksnø i leområder over skoggrensen. Vi venter at det kommer mest snø lengst vest i regionen og skredfaren vil være størst her.

Øst i regionen er det mindre løs snø som den kraftige vinden kan flytte på, men det kan ikke utelukkes at vinden klarer å virvle opp nok snø til å lage fokksnøflak i enkelte heng. Følg med på om vinden legger igjen snø i leområder. Her kan det være lett å løse ut mindre skred.

I lavereliggende områder vil snødekket fryse til i takt med at temperaturen synker utover torsdagen.


Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.02.2023

En observasjon fra 1000 moh på Strandenuten ved Store Bjønevatn på tirsdag viser at hele snødekket er fuktig. Lenger øst i regionen viser observasjoner fra 1000 moh i Rauland på onsdag at det fremdeles er tørr snø nederst i snødekket og at det har dannet seg et skarelag i overflaten.

Snøoverflaten i høyfjellet preges av vindtransportert snø. Noen steder er det helt avblåst, andre steder har snøen samlet seg i leområder.

Det kan finnes kantkorn ved bakken noen steder, men det er vanskelig å påvirke.

En observasjon fra Rauland på onsdag viser til at det blåser godt over tregrensen.

Fjellvær, 08.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.02.2023

5 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS