Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge på glatt skare eller over et vedvarende svakt lag i leområder. I disse områdene er det svært lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Økende vind og stedvis mye løssnø tilgjengelig for transport vil danne ferske fokksnøflak i hovedsaklig sørøstlige heng. Disse kan være svært lette å løse ut - spesielt der de havner oppå gamle skarelag eller vindpåvirket snø med rim. Utbredelsen av rim er usikker.

Høyt til fjells kan det ikke utelukkes at kantkorn ved bakken kan påvirkes i områder med tynt snødekke og føre til skred ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Snøoverflaten preges av mye nysnø som har kommet i løpet av uka. I høyfjellet er overflaten mer vindpåvirket og stedvis er det avblåst ned til gammel skare. På toppene er snøen stedvis blåst helt av. Under skoggrensa er det mye løs snø. Det er fremdeles generelt mye snø i regionen.

Lørdag morgen ble det observert svært mye tørr løssnø i Bykle. Fra Gaustatoppen ble det meldt om snøfokk, underkjølt nedbør og isete forhold på fredag.

Fjellvær, 04.02.2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS