Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være mulig å løse ut skred i fokksnøen fra fredag, men det forventes nå at flakene har stabilisert seg noe. Når vinden øker på fra sør utover ettermiddagen kan det dannes noen mindre, ferske flak i nordlige heng som er lettere å lese ut.

Høyt til fjells kan det ikke utelukkes at kantkorn ved bakken kan påvirkes i områder med tynt snødekke og føre til skred ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Snøoverflaten preges av mye nysnø som har kommet i kombinasjon med vind fra sørøst natt til fredag. Over skoggrense ligger det fersk vindtransportert snø i heng vendt mot nordvest. Under skoggrensa er det mye løs snø. Det er fremdeles generelt mye snø i regionen.

Mildvær har ødelagt kantkornet snø ved bakken de aller fleste steder. Det som eventuelt er igjen av kantkornlaget er nå dekket av hard og bærende snø. Laget er derfor vanskelig å påvirke og betraktes ikke som et skredproblem. Vær likevel oppmerksom i høyfjellet på tynt snødekke med stor belastning.

Fredag morgen er det meldt om 26 cm nysnø nær Valle. Fredag formiddag er det meldt om 40 cm nysnø på Haukeliseter siste 12 timer.

Fjellvær, 03.02.2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 04.02.2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS