Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men i bratte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Noe nedbør endrer ikke de generelt stabile forholdene. Skredfaren er i første rekke knyttet til våt løssnø i bratt terreng som det kan være lett å løse ut. Tilfrysning om natten gjør at skredfaren er minst tidlig på dagen.
Det forventes lite naturlig utløst skredaktivitet, men ved direkte solinnstråling i bratte heng kan det forekomme. Hold god avstand til skavler som vil svekkes av varme og sol.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 26 april 2022

Snødekket består i stor grad av smelteomvandlet snø etter en lengre periode med mye sol og høye temperaturer. I nordlig sektor, høyt til fjells, er snødekket fremdeles vinterlig men også her preget av varme i overflaten. Det ligger mest snø i øst- og nordvendt terreng. Snømengden øker vestover i regionen.

Det har tidligere vært observert kantkorn under et bærende skarelag. De aller fleste steder er snødekket nå helt smelteomdannet og dette vurderes til å ikke være noe skredproblem nå.

Temperatursvingninger gjennom døgnet og klarvær om nettene fører til et hardt og frossent snødekke på morgenen med gradvis smelting ut over dagen.

Fjellvær

Tirsdag 26 april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 27 april 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om formiddagen. Bris fra nordvest. -4 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS