Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 23.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren varierer og er lavest på morgenen når snødekket er hardt. Sol og høy temperatur gir fare for våte skred utover dagen.

Skredfarevurdering

I bratte heng med våt løs snø kan det være lett å løse ut løssnøskred. Enkelte skred kan også løsne naturlig utover dagen der solinnstrålingen er sterk, men etter flere dager med høye temperaturer og sol gjelder dette gradvis færre heng. Lave nattetemperaturer gjør at skredfaren er mindre tidlig på dagen og øker utover dagen. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.
En del steder, særlig øst i regionen, er det lite snø og liten skredfare.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 22. april 2022

I terreng som vender mot sola er det våt smelteomvandlet snø. Etter solnedgang kan snøoverflaten fryse til igjen. Det ligger mest snø i øst- og nordvendt terreng. Snømengden øker vestover i regionen.

Det har tidligere vært observert kantkorn under et bærende skarelag. Mange steder, spesielt i soleksponert terreng, er snødekket helt smelteomdannet og dette vurderes til å ikke være noe skredproblem nå.

Fjellvær

Fredag 22. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -3 °C til 10 °C på 1100 moh. Klarvær. Av og til frisk bris i vestlige områder.

Lørdag 23. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -1 °C til 7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS