Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 17.12.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Vind fra SØ, løs snø i terrenget og nysnø fører til ferske fokksnøflak, som i noen leheng kan løses ut av en skiløper. Eldre fokksnø vil stabilieres ytterligere.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er stor variasjon i snødybde. Over tregrensa preges snøoverflaten av vind i områder utsatt for vind fra Ø-SØ, stedvis avblåst i oppstikkende terreng. Der vinden har flyttet snø finnes fokksnø med varierende hardhet, og i skjermet terreng finnes områder med løs snø. Du må gjerne over 1200 moh for å finne en såle av gammel snø, og hovedsakelig i N-Ø-vendt terreng. Underkjølt regn og yr kan stedvis ha gitt en tynn regnskare på overflaten før siste snøfall.

Torsdag ble det observert kantkorn ved bakken ved Haukelifjell. Det finnes i forbindelse med den gamle snøen og har begrenset utbredelse.

Observatør meldte mandag om 20 cm fuktig nysnø, vind og moderat snøfokk ved Mjåbu. Nye 20 cm våt snø tirsdag morgen.

Fjellvær, 16.12.2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -4 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Inversjonsforhold, med høyere temperatur i fjellet enn i lavlandet flere steder.

Fjellvær, 17.12.2020

8-12 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS