Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 31.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store til svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind fortsetter å gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store til svært store skred ventes å løsne naturlig. Disse kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner.

Det er usikkert nøyaktig hvor nedbøren treffer, og dersom det kommer mindre nedbør er skredfaren lavere. Den vestlige delen av regionen ventes være mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.03.2023

I sørvendt terreng har det dannet seg tynne skarelag etter soloppvarming. I forbindelse med denne forventes det at det ligger et svakt lag av kantkorn, enten over eller under. I andre hengretninger har det mange steder også dannet seg svake lag av kantkorn i overflaten i det kalde, pene været.

Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Observasjonene de siste ukene viser at kantkorn under skare er avrundet, og har liten evne til bruddforplantning. Det er derfor lite sannsynlig at dette er et et aktivt skredproblem nå.

På dagen torsdag er det kraftige snøbyger fra nord, særlig i vestlige deler av regionen. I Nusvåg er det målt 5mm nedbør, og i Hammerfest 10mm. På Hasvik har vinden tatt seg opp til NV liten storm.

Fjellvær, 30.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Mest vind og nedbør vest i regionen.

Fjellvær, 31.03.2023

12 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten storm fra nord, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS