Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 30.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store og enkelte svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store og muligens enkelte svært store skred ventes å løsne naturlig, og de kan nå langt ut i flatere terreng. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner. Unngå alt av skredterreng, også utløpsområder.

Det er stor usikkerhet i nøyaktig hvor nedbøren treffer. Per nå ser det ut som vestre delene av regionen er mest utsatt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

I skogen og stedvis på fjellet er det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. På mer vindutsatte steder, som på kysten, er det stedvis hardere fokksnø eller avblåst til skare. I helga har det vært perioder med snøbyger i ytre strøk. Lørdag kveld ble det rapportert om lokalt 30 cm nysnø i nærheten av Hammerfest.

Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Observasjonene de siste ukene viser at kantkorn under skare er avrundet, og har liten evne til bruddforplantning. Det er derfor lite sannsynlig at dette er et et aktivt skredproblem nå.

Stedvis har det dannet seg tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider. Under denne forventes det at det ligger et svakt lag av kantkorn.

Søndag blir det meldt om drønn med begrenset forplantning i Langfjord.

Fjellvær, 29.03.2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen. Økning til østlig stiv kuling seint om kvelden.

Fjellvær, 30.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Mest vind og nedbør vest i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS