Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 29.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred når vinden øker. Unngå ferdsel i skredterreng med fersk fokksnø
  • Størst fare fra onsdag kveld

Skredfarevurdering

Skredfaren øker mot kvelden når vinden øker. Det kan da bli dannet flak over svakt lag av kantkorn. Dette kantkornlaget har blitt dannet i snøoverflaten i det fine kalde været som har vært en stund nå.

Det finnes lag med kantkorn dypere i snødekket også, men observasjoner tyder på at det er lite sannsynlig å løse ut skred på dette nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 28. mars 2023

I skogen og stedvis på fjellet er det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. På mer vindutsatte steder, som på kysten, er det stedvis hardere fokksnø eller avblåst til skare. I helga har det vært perioder med snøbyger i ytre strøk. Lørdag kveld ble det rapportert om lokalt 30 cm nysnø i nærheten av Hammerfest.

Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Observasjonene de siste ukene viser at kantkorn under skare er avrundet, og har liten evne til bruddforplantning. Det er derfor lite sannsynlig at dette er et et aktivt skredproblem nå.

Stedvis har det dannet seg tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider.

Søndag blir det meldt om drønn med begrenset forplantning i Langfjord.

Fjellvær

Tirsdag 28. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -21 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis bris.

Onsdag 29. mars 2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen. Økning til østlig stiv kuling seint om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS