Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Fersk fokksnø er mest utbredt nær kysten.

Skredfarevurdering

Skredfaren er hovedsakelig knyttet til fersk fokksnø. Det er særlig i ytre deler av regionen at det ventes snø og perioder med vind, så ustabile fokksnøflak er mest sannsynlig å finne der.

Hvis sola titter fram kan små skred løsne av seg selv i bratt solvendt terreng.

Det finnes lag med kantkorn i snødekket, men observasjoner tyder på at det er lite sannsynlig å løse ut skred på dette nå.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. mars 2023

I skogen og stedvis på fjellet er det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. På mer vindutsatte steder, som på kysten, er det stedvis hardere fokksnø eller avblåst til skare. I helga har det vært perioder med snøbyger i ytre strøk. Lørdag kveld ble det rapportert om lokalt 30 cm nysnø i nærheten av Hammerfest.

Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Observasjonene de siste ukene viser at kantkorn under skare er avrundet, og har liten evne til bruddforplantning. Det er derfor lite sannsynlig at dette er et et aktivt skredproblem nå.

Stedvis har det dannet seg tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Søndag 26. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -19 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS