Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 17.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fare for naturlig utløste skred i sørvendte heng tidlig på natten og i nordvendte heng på kvelden. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

I områder som får mest nedbør og vind fra nordvest tidlig på natten vil middels store skred kunne løsne av seg selv, særlig i sørøstvendte leområder. Rolige forhold utover dagen vil føre til begynnende stabilisering av fersk fokksnø i sørøst. Men økende vind til liten kuling fra sør om kvelden vil øke fare for naturlig utløste skred i nordvendte leområder.

Kantkornlaget over mildværsskare vil fortsatt være lett å løse ut. Skredutsatte områder er der flaket er mykt eller tynt, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner i terrenget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 16. mars 2023

Det ligger mest snø i ytre deler av regionen. I skogen og stedvis på fjellet finnes det fortsatt løssnø. Over skoggrensen har vinden tatt og man finner fokksnø som øker i hardhet med høyden.

Både under men mest over mildværsskaren fra begynnelsen av mars har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har vist bare delvis evne til bruddforplantning. Men det er observert drønn og skytende sprekker.
Det dannet seg kantkorn i nedføyket nysnø fra helgen i begynnelsen av uken under kaldt finvær. Kalde forhold denne uken gjør at laget blir mer ustabil.

Fjellvær

Torsdag 16. mars 2023

7 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind ytre strøk.

Fredag 17. mars 2023

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kortvarig NV stiv til sterk kuling tidlig på natten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS