Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i enkelte bratte heng. Enkelte steder kan også svake lag av kantkorn påvirkes.
  • Størst fare fra lørdag morgen

Skredfarevurdering

Nysnø og vindtransport av snø gjennom dagen vil samle fokksnø i leområder. Der det kommer mye snø vil det være svært lett å løse ut skred i fokksnøen mens det snør og blåser og den første tiden etter. Det ventes mest nysnø og høyest skredfare omkring Øksfjordhalvøya vest i regionen. Vind og snøtransport vil gi noe økt skredfaren også i andre deler av regionen.

Enkelte steder kan det være lett å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket, og skredene kan bli store. Fjernutløsning på dette laget er mulig. Det er vanskelig å vite hvor man som skiløper kan påvirke laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Tørr og løs nysnø ligger både i høyden og særlig i skogen. Det har kommet opp mot 20 cm nysnø mandag til onsdag i de mest utsatte områdene.

Forrige fredag var det et nytt mildvær med regn til over 800 moh i nordlige og vestlige del av regionen. Her har fokksnø og nysnø har lagt seg over en mildværsskare i løpet av uken, mens i indre deler ble snøen i høyden mindre påvirket av mildværet.

Det finnes godt utviklede kantkornlag både over og under skare lengre nede i snødekket, men utbredelsen er begrenset til stedene som har hatt snø fra tidlig i vinteren.

Pga. kulde og høy temperaturgradient kan det ha vært begynnende kantkorndannelse rundt skarelaget fra mildværet 27.01. Dette er foreløpig ikke observert som et skredproblem, men egenskaper og eventuell utbredelse bør følges med på, særlig ved ytterligere belastning av snø.

Fjellvær, 03.02.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -23 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -19 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS