Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 26.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i områder med fersk fokksnø. Naturlig utløste skred forventes.

Skredfarevurdering

Pålandsvind og snøbyger fører til at pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter. Der det har blåst inn mest snø kan middels store skred løsne av seg selv. Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok kan det også gå naturlig utløste store skred noen få steder. På kantkornlaget er det også potensiale for fjernutløsning.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag fuktet mildværet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.
Før helgen var snøen over skoggrensen hardbanket og avblåst, med enkelte partier mykere fokksnøflak. I skogen og skjermede formasjoner var det mykere og løsere snøoverflate. Ytterst på kysten er det lite snø.

Det finnes godt utviklede kantkornlag både over og under skare nede i snødekket, men utbredelsen er begrenset av vinden som tidligere har herjet i fjellet.

Fjellvær, 25.01.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS