Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 12.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snø og vind kan danne ferske flak i fjellet. I lavlandet kan det være lett å løse ut våt løssnø.

Skredfarevurdering

Synkende temperaturer er gunstig for stabiliteten der snødekket har vært vått, naturlige utløste skred er nå mindre sannsynlig, men kan forekomme der det regner mye eller om solen titter frem først på dagen og får varmet nysnø i høyden. Over mildværsgrensen vil det snø og blåse litt, det kan derfor danne seg ferske nysnø- og fokksnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lette å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø eller fokksnø etter perioder med litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet, mest i fjellene på Øksfjordhalvøya.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Mandag ble det observer ett middels stort og flere små løssnøskred i østvendt side i Haldefjella. Tirsdag ble det observert noen middels store og mange små løssnøskred ved Langfjorden.

Natt til onsdag var det målt plussgrader gjennom natten på havnivå ved Alteidet.

Fjellvær, 11.05.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Fjellvær, 12.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten kuling fra nordøst, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS