Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Enkelte naturlig utløste løssnøskred kan forekomme der tørr snø blir våt og løs.

Skredfarevurdering

Stigende mildværsgrense og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred i bratte sider. Rundt de høyeste toppene kan det utover ettermiddagen danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø eller fokksnø etter perioder med litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet, mest i fjellene på Øksfjordhalvøya.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Mandag ble det observer ett middels stort og flere små løssnøskred i østvendt side i Haldefjella.

Fjellvær, 10.05.2022

4 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra øst, endring til bris fra sør om kvelden. -2 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis Ø frisk bris i ytre strøk.

Fjellvær, 11.05.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS