Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 08.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og snø gir betydelig skredfare, særlig først på dagen. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vind og nedbør første del av dagen opprettholder fokksnøproblemet og kan gi enkelte naturlig utløste skred før været roer seg. Bygevær gir usikre prognoser. I enkelte isolerte heng hvor pålagringen har vært stor kan man få store skred. Det ventes at skredfaren avtar noe utover dagen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag var det synkende mildværsgrense og sterk vind, dette har trolig gitt fersk fokksnø i overflata over tregrensa. I lavlandet er snøoverflata våt etter plussgrader og regn.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Fredag og lørdag gikk det mange små og noen middels store løssnøskred i Haldefjella og rundt Altafjorden. Flere middels store skred løsnet fredag i soloppvarmede sørsider på sørlige og sørøstlige deler av Øksfjordhalvøya. På torsdag ble det observert ett middels stort flakskred på sørøstsiden av fjellet Koven ytterst i Langfjorden.

Fjellvær, 07.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned til havnivå.

Fjellvær, 08.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sterk kuling natt til søndag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS