Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 30.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Enkelte store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Været roer seg noe, men det vil fortsatt være snøbyger med litt vind i deler av regionen. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Mange steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Enkelte steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der sola får tak.
Vær obs på at det kan ha begynt å utvikle seg et nytt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dersom dette er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg inntil dette er nærmere avklart.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder i ytre strøk har det kommet godt over 50 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det kan ha dannet seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda.

I slutten av mars utvikla det seg et kantkornlag rundt skarelag nede i snødekket, men dette virker nå å være avrundet eller svært vanskelig å påvirke.

Onsdag ble en person tatt av et snøskred ved Sandland i Loppa kommune.

Fjellvær, 29.04.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke. Litt minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 30.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS