Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 27.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning og nysnø fører til økende skredfare utover dagen. Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Ny vindøkning om ettermiddagen og stadig påfyll av nysnø fører til økende utbredelse av og størrelse på de ferske fokksnøflakene. Disse vil det være lett for en skikjører å løse ut, og det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst om kvelden i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med synkende temperatur har det kommet nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det gamle snødekket er nå fuktig eller gjenfryst.

I slutten av mars utvikla det seg et kantkornlag rundt skarelag nede i snødekket, men dette virker nå å være avrundet eller svært vanskelig å påvirke.

Tirsdag morgen hadde det kommet 20 cm nysnø i Loppa. Det meldes om at det er en ishinne over gammelt, vått snødekke fra ca 600 moh og oppover. Denne er dekt med 10-30 cm nysnø, og potensielt kan det igjen utvikles et vedvarende svakt lag med kantkorn høyt i snødekket.

Fjellvær, 26.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Fjellvær, 27.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS