Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 26.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind har dannet ferske fokksnøflak som kan være lette å løse ut. Eldre fokksnøflak vil gradvis stabilisere seg. Noen steder kan det være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning t.d. en skuter. Her kan skred bli svært store. Vedvarende svake lag er mest utbredt i høyden og i indre strøk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet i helgen har fuktet snøen til rundt 400-600 moh. Etter dette har det kommet rundt 15 cm nysnø som har lagt seg over den fuktige snøen. Kraftig vind fra vest, særlig i ytre strøk, har påvirket snødekket. I fjellet er det sannsynligvis fokksnøflak av ulik hardhet etter mye vind søndag og mandag.

Det finnes kantkornlag dypere i snødekket. Mildværet i helgen har stabilisert dette de fleste steder i lavlandet. Høyere til fjells er de sannsynligvis fortsatt er tilstede, men er vanskelig å påvirke når de ligger dypt i snødekket.

Søndag ble det observert et stort skred over vei litt nord for Nuvsvåg. Lørdag ble det observert flere svært store skred i Koppartindgryta ved Alteidet.

Fjellvær, 25.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS