Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 21.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Fredag avtar nedbøren og vinden, men fokksnøflakene trenger tid på å stabilisere seg og store skred kan fortsatt være lett å løse ut. I de områdene som har fått størst pålagring de siste dagene kan det også være mulig å løse ut noen svært store skred i enkelte heng. Naturlig utløste skred er mindre sannsynlig enn tidligere i uken, men kan ikke utelukkes helt. Vær derfor svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner.

Siste observasjoner tyder på at kantkorn enkelte steder kan være svært lett å påvirke i høyder under 400moh. Høyere til fjells kreves nok større tilleggsbelastning, men en bør være oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 20. januar 2022

Mildvær og regn tirsdag fuktet snødekket, men det er usikkert hvor høyt mildværet påvirket snøen på tirsdag. Observasjoner tyder på at at snøen ble fuktet opp til rundt 100 moh sør i regionen, og hvertfall opp til 300moh på ytre strøk. Etter dette har temperaturen sunket og det har kommet nysnø som har lagt seg som fokksnø over mildværsskaren mange steder. Enkelte steder på ytre strøk har vinden onsdag vært så sterk at det er avblåst ned til skarelag.

Det er kantkornlag både rundt eldre skarelag og ved bakken. Observasjoner fra torsdag viser at det er svært lett å påvirke disse mellom 100-400 moh. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger der under hardere og mer bærende fokksnøflak. Kan også være forhold for kantkorndannelse rundt den siste mildværsskaren, men ikke kommet noen observasjoner på dette enda.

Torsdag morgen ble det utløst små skred på kantkorn under skare i skogen ved Alta.
Fra helikopterbefaring ved Øksfjord/Langfjorden onsdag ble det observert 3 små til middels skred.
Forrige helg ble observert flere middels store, naturlig utløste flakskred i nærheten av vei på Øksfjord-halvøya.

Torsdag er det meldt om drønn i snøen i skogen rundt Alta og mye løssnø

Fjellvær

Torsdag 20. januar 2022

12 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til liten storm fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Fredag 21. januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -12 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS