Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 20.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter, og det forventes at det kan løsne store, tørre flaksskred naturlig. I de områdene som har fått størst pålagring de siste dagene kan det også gå noen få svært store skred. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær og regn tirsdag og onsdag morgen fuktet snødekket opp til ca 700moh, men etter dette har temperaturen sunket og det har kommet nedbør som snø helt ned i lavlandet. Det kom også mye snø før tirsdagsmildværet, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Observasjon fra søndag viser at disse fortsatt er lette å påvirke mellom 100-400 moh. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger der under harde og bærende fokksnøflak.

Det ble forrige helg observert flere middels store, naturlig utløste flakskred i nærheten av vei på Øksfjord-halvøya.

Fjellvær, 19.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til liten storm fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS