Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 16.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det ventes litt roligere forhold enn det har vært de siste dagene, men vind fra ny retning vil føre til ferske fokksnøflak i nye leheng. Husk også at fokksnøen dannet under de siste dagene trenger noe tid på å stabilisere seg. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en skiløper, og det er lettest der flakene er myke og/eller tynne. Disse skredene kan bli store.

Det er komplekse forhold i hele varslingsregionen! Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er uvisst hvordan mildværet har påvirket dette laget, men vær obs på skytende sprekker og drønn i snødekket, da dette kan være tegn på at det er svake lag til stede.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Lørdag 15 januar 2022

Det har kommet mye nysnø de siste dagen. I høyden har vinden påvirket snødekket og flyttet snø inn i leheng mellom nordøst og sørøst. I skogen og i mer skjermede områder ligger det fortsatt løs til lett bunden snø.

Onsdag påvirket mildvær med sludd og regn snødekket opp til ca 200 moh.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Før mildværet denne uka var dette svært lette å påvirke opptil 400 moh, særlig rundt og under tregrensa. Rundt Hammerfestområdet ble det samme kantkornlaget observert helt ved bakken før mildværet slo til. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger der under harde og bærende fokksnøflak.

Lørdag ble det fjernutløst et middels stort skred, sannsynligvis trigget av to skiløpere, i sørøst-vendt heng på ca. 400 moh ved Langfjordbotn.
Fredag gikk det middels stort, naturlig utløst flakskred i sørøst-vendt heng på ca. 250 moh like ved Hammerfest. Det ble også observert flere middels store, naturlig utløste flakskred i nærheten av vei på Øksfjord-halvøya.

Lørdag morgen meldes det om rundt 30 cm nysnø siste døgn i nærheten av Alteidet.

Fjellvær

Lørdag 15 januar 2022

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 16 januar 2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS