Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 15.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær med sterk vind vil produsere ferske fokksnølak i sørvendte heng. Der det samler seg mest snø kan enkelte skred løsne av seg selv. De siste dagene har det dannet seg mye ustabil fokksnø i nordøst- til sørvendte heng. Disse kan fortsatt være lette å løse ut for skiløper og skredene kan bli store. Det er komplekse forhold i hele varslingsregionen! Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er uvisst hvordan mildværet har påvirket dette laget, men vær obs på skytende sprekker og drønn i snødekket. Da dette kan være tegn på at det er svake lag til stede.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vinden påvirket snødekket og flyttet snøen som kom i helga inn i nordøstvendte heng. I skogen og i mer skjermet områder kan det fortsatt ligge løs til lett bunden snø. Onsdag har mildvær med sludd og regn påvirket snødekke opp til ca 200 moh.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Før mildværet denne ukan var det svært lette å påvirke opptil 400 moh, særlig rundt og under tregrensa. Rundt Hammerfestområdet ble det samme kantkornlaget observert helt ved bakken før mildværet slo til. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger under harde og bærende fokksnøflak. Det er usikkert hvor høyt mildværet har påvirket de svake lagene.

Fredag er det observert to middels store naturlig utløst flakskred ved Øksfjorden.

Fjellvær, 14.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 15.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS