Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 14.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Sterk vind og mer snø vil gi pålagring av fokksnøflak i fjellsider mot øst og sørøst. Der det kommer mest snø kan skred løsne av seg selv og bli store.

Det er komplekse forhold i hele varslingsregionen! Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som er lette å påvirke, spesielt i skogen og rundt skoggrensa. Vær ekstra oppmerksom her.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 13.01.2022

De siste dagene har vinden påvirket snødekket og flyttet snøen som kom i helga inn i nordøstvendte heng. I skogen og i mer skjermet områder kan det fortsatt ligge løs til lett bunden snø.

Onsdag har mildvær med sludd og regn påvirket snødekke opp til ca 200 moh.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Kantkorn som er i sammenheng med skare har den siste tiden vært svært lette å påvirke opptil 400 moh, særlig rundt og under tregrensa, både i indre og ytre deler av regionen. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger under harde og bærende fokksnøflak. Rundt Hammerfestområdet befinner det samme kantkornlaget seg helt ved bakken og rapporteres som lett å påvirke.

Det rapporteres om flere drønn rundt skoggrensa ved Alteidet.

Fjellvær, 13.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra vest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS