Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 09.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa der en må være forsiktig. I ytre strøk kan det ha dannet seg ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. Det er komplekse forhold der det i hele varslingsregionen finnes vedvarende svake lag i snødekket som er lett å påvirke, da spesielt i skogen og rundt skoggrensa. Vær ekstra oppmerksom i områder med ferske nysnøflak. I ytre strøk som Loppa, øyene i Altafjorden og Hammerfest området vil det være nysnøflak etter nedbør natt til lørdag som gir en ekstra utfordring. Nysnøflakene er ustabile og en skikjører vil fort kunne løse ut skred om en treffer på disse. Stabiliseringen går relativt sakte ettersom det er lave temperaturer i lufta.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har falt 5-10 cm nysnø i ytre strøk som Loppa, Stjernøya, Sørøya og rundt Hammerfest fram til lørdag morgen. Den gamle snøoverflaten er preget av sterk vind gjennom uka. Mange steder er avblåst og snøen ligger i hovedsak i skjermede terrengformasjoner som renner og søkk. Over skoggrensen består snøoverflaten av vindpåvirket snø med varierende hardhet og skare, mens snøen er løs til lett bunden i skogen.

Dypere i snødekket finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn. Kantkornlag som finnes i sammenheng med skare har den siste tiden vært svært lette å påvirke, særlig rundt og under tregrensa, både i indre og ytre deler av regionen. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger under bærende fokksnøflak. Rundt Hammerfestområdet befinner det samme kantkornlaget helt ved bakken og rapporteres som lett å påvirke.

Fredag kveld gikk det et mindre snøskred i Kvalsund der en person ble tatt.

På Sluskfjellet (438 moh) har det natt til lørdag blåst vind av kuling styrke fra sørvest.

Fjellvær, 08.01.2022

9 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nord om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Fjellvær, 09.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS