Hopp til hovedinnhold

I Varsom-appen og på beta.regobs.no kan man bytte til annet kart "Geodata Landskap (Norge)" under kartvalg i hamburgermenyen -> kart.

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 08.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng. Skred kan gå naturleg, både i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker siden det kommer endel nedbør på kort tid i kombinasjon med sterk vind. Vinden vil flytte snø inn i lesider og en må forvente at skred kan gå både på vedvarende svake lag og i den ferske fokksnøen. De kan gå naturlig eller være svært enkle og løse ut, både direkte og på avstand.

De vedvarende svake lagene er mest fremtrendene rundt skoggrensa i sørlige deler av regionen, mens i nordlige deler har det vært aktivitet i disse helt ved bakken. Hvorvidt vedvarende svake lag er en utfordring høyere til fjells er usikkert.

Oppsummert: Der det samler seg mye snø kan skred blir store. Det er størst skredfare i første halvdel av døgnet, da spesielt i områdene som får mest snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Snødekkehistorikk, Fredag 07 januar 2022

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på løssnø og påvirket snøoverflaten. Mange steder er avblåst og snøen ligger i hovedsak i skjermede terrengformasjoner som renner og søkk. Over skoggrensen består snøoverflaten av vindpåvirket snø med varierende hardhet og skare, mens snøen er løs til lett bunden i skogen.

Dypere i snødekket finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn. Kantkornlag som finnes i sammenheng med skare har den siste tiden vært svært lette å påvirke, særlig rundt og under tregrensa, både i indre og ytre deler av regionen. Rundt Hammerfestområdet er det observert kantkorn lag ved bakken som er lett å påvirke.

Det har blitt registrert drønn og skytende sprekker i Hammerfestområdet

Fjellvær

Fredag 07 januar 2022

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling. Usikre nedbørprognoser.

Lørdag 08 januar 2022

9 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nord om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS