Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 07.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Flakskred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fokksnø. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø.
Vedvarande svake lag er svært lett å påverke, enten direkte eller frå avstand, særleg rundt og under tregrensa. Skred kan bli store der det har samla seg mykje snø. Det er uvisst om det også kan løysast ut flakskred på vedvarande svake lag høgare til fjells. Vedvarande svake lag finnast, men er kanskje vanskelegare å påverke sidan det meste av overliggande snø er hard.
Fokksnøflak finnast og kan påverkast i mange himmelretningar, sidan det har vore sterk vind frå skiftande retning og noko påfyll av snø heile veka.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Torsdag 6 januar 2022

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Mange stadar er avblåst og snø ligg i hovudsak i skjerma terrengformasjonar som renner og dalar. Snøoverflata består av vindpåverka snø med varierande hardheit og skare over tregrensa, og laus til lett bunden snø under tregrensa.

Djupare i snødekket finst det fleire vedvarande svake lag av kantkorn. Kantkornlag som finst i samband med skare har den siste tida vore svært lette å påverke, særleg rundt og under tregrensa, både i indre og ytre delar av regionen.

Tysdag blei skred fjernutløyst på Langfjellet og eit gjekk naturleg i Stokkedalen. Måndag gjekk det skred på veg både på E 45 og ved Saragammen.

Fjellvær, torsdag 6 januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om formiddagen. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 7 januar 2022

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig stiv kuling. Usikre nedbørprognoser.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS