Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Lett vind og et lite dryss av snø sammen med lave temperaturer gjør at det fortsatt er lett å løse ut den ferske snøen fra de siste to dagene. Dette vil være spesielt utpreget der den ligger over svak snø fra kuldeperioden i romjula. Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg med unntak av mellom 100-400 moh der det er observert lag av kantkorn høyt i snødekket. Her kan fjernutløsning av skred være mulig. Høyere til fjells finnes vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder dypt i snødekket og virker ikke veldig aktive per nå.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket varierer i regionen. Søndag og mandag kom det 5-15 cm nysnø i ytre strøk med forholdsvis lite vind. Vindøkning på torsdag har mange steder flyttet snø og dannet myke flak i sørvestvendte heng i høyden. Kaldt og klart vær i romjula har mange steder svekket snøoverflaten og dannet kantkorn og overflaterim.

Opp til ca 400 moh er det to skarelag etter mildvær 17.des, og mellom disse skarelagene er det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Dette er observert vest i regionen og antas å finnes i alle himmelretninger i ytre strøk, men trenger innblåst snø oppå for å være et aktivt skredproblem. I tillegg finnes dypereliggende kantkornlag etter tidligere kuldeperioder mange steder.

Tirsdag gikk et lite skred over vei ved Hasvik på Sørøya og det ble observert drønn rundt 200-400 moh på Alteidet. Det er lite observasjoner fra indre deler av regionen den siste tida.

Fjellvær, 30.12.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 31.12.2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS