Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 29.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg med unntak av mellom 100-400 moh der det er observert lag av kantkorn høyt i snødekket. Her kan fjernutløsning av skred være mulig.

Enkelte steder kan det finnes ferske fokksnøflak, særlig i ytre strøk. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.

Høyere til fjells finnes vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og antas å generelt være vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 28 desember 2021

Snødekket varierer i regionen. Torsdag og fredag kom det mye nysnø sammen med kraftig vind fra nord, spesielt i ytre strøk. Søndag og mandag kom det 5-15 cm nysnø i ytre strøk med forholdsvis lite vind.

Opp til ca 400 moh er det to skarelag etter mildvær 17.des, og mellom disse skarelagene er det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Dette er observert vest i regionen og antas å finnes i alle himmelretninger i ytre strøk, men trenger innblåst snø oppå for å være et aktivt skredproblem.
I tillegg finnes dypereliggende kantkornlag etter tidligere kuldeperioder mange steder.

Fredag ble det observert drønn i snøen på ca 150 moh ved Hammerfest. Lørdag og søndag ble det observert mange drønn mellom 200-400 moh ved Laslettind på Alteidet.
Det er lite observasjoner fra indre deler av regionen den siste tida.

Fjellvær, tirsdag 28 desember 2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -22 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 29 desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS