Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 24.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Nytt påfyll av snø vil fortsette å lage ny ustabil fokksnø. Kulden fører til at fokksnøen dannet de siste dagene vil trenge tid for å stabiliseres. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred i disse.

Fokksnøen kan flere steder ligge over et ustabilt snødekke med vedvarende svake lag av kantkorn, her kan fjernutløsning være mulig. Se opp for skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er tilstede.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket varierer i regionen. De to siste dagene har det kommet mye nysnø (20-30cm) sammen med kraftig vind, spesielt i ytre strøk.

Forrige ukes mildvær har dannet skare i eller nært overflaten i det gamle snødekket i lavlandet.

Det er observert vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket i høyden, og i forbindelse med skarelaget som ble dannet etter helgens mildvær opp til ca 500 moh.

Tirsdag ble det observert drønn i snødekket. Det er også blitt observert overflaterim i regionen etter den siste kuldeperioden.

Fjellvær, 23.12.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Fjellvær, 24.12.2021

4 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nordøst om formiddagen. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS