Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 23.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet pga. polart lavtrykk med svært kraftig vind og mye snø. Det finnes også vedvarende svake lag, fjernutløsning kan vær mulig.

Skredfarevurdering

Vind og mer påfyll av snø vil danne fersk ustabil fokksnø i regionen. Der det kommer mest snø kan skred løsne av seg selv.

Nye fokksnøflak legger seg over et allerede ustabilt snødekke med vedvarende svake lag av kantkorn. Fjernutløsning av skred er mulig.

Polare lavtrykk gir stor usikkerhet i værvarselet. Ved endring i lavtrykksbane kan det gi stor endring i varselet. Følg med på oppdatert vær- og skredvarsel.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket varierer i regionen. I vest kom det en del nedbør i helga, trolig rundt 20 – 30 cm som snø i fjellet. I andre deler av regionen har det kommet mindre snø. Dreiende vindretninger har gitt fokksnø i leheng i ulike himmelretninger. I lavere høyder ble snødekket påvirket av plussgrader og regn/sludd. Nå er det minusgrader og det har dannet seg skare i eller nært overflaten der mildværet har påvirket snødekket. Nord i regionen er terrenget avblåst og det meldes om generelt lite snø.

I det gamle snødekket finnes det mange steder nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. De siste dagers kuldeperiode har dannet flere svake lag i snødekket. Det er observert kantkorn dypt i snødekket i høyden, og i forbindelse med skarelaget som ble dannet etter helgens mildvær opp til ca 500 moh.

Tirsdag ble det observert drønn i snødekket.
Det er også blitt observert overflaterim i regionen etter den siste kuldeperioden.

Fjellvær, 22.12.2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -21 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS