Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 22.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs på vedvarende svakt lag, fjernutløsning av skred kan være mulig. Snø og vind kan gi ferske fokksnøflak i overflaten.

Skredfarevurdering

Ved snøvær i kombinasjon med mye vind vil det dannes ustabile fokksnøflak i overflaten. Mest snø ventes på kysten og fjordstrøk. Den nye snøen kan også svekke et ustabilt snødekket med vedvarende svake lag av kantkorn. I de deler av regionen som fikk mye snø i helga, eller som får mye snø onsdag, kan det være lett å løse ut skred på disse lagene. Fjernutløsning er mulig. I områder av regionen som har fått lite snø eller der snødekket er stabilisert av mildvær, er vedvarende svake lag vanskeligere å påvirke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket varierer i regionen. I vest kom det en del nedbør i helga, trolig rundt 20 – 30 cm som snø i fjellet. I andre deler av regionen har det kommet mindre snø. Dreiende vindretninger har gitt fokksnø i leheng i ulike himmelretninger. I lavere høyder ble snødekket påvirket av plussgrader og regn/sludd. Nå er det minusgrader og det har dannet seg skare i eller nært overflaten der mildværet har påvirket snødekket. Nord i regionen er terrenget avblåst og det meldes om generelt lite snø.

I det gamle snødekket finnes det mange steder nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november.

Søndag ble det observert to skred ved Koppartind ved Alteidet.

Fjellvær, 21.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -23 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -21 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS