Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 20.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Fokksnø fra været i helgen kan ligge over et ustabilt snødekke med vedvarende svake lag. Fjernutløsning mulig.

Skredfarevurdering

Snøen som kom i helga kan ha lagt seg over et ustabilt snødekke med svake lag av kantkorn. I de deler av regionen som har fått mye snø, kan disse lagene være lett å løse ut. Skred kan bli store og fjernutløsning er mulig. I områder som har fått lite snø er disse lagene også til stede, men trolig vanskeligere å påvirke og skredfaren lavere.

Snøvær og vind kan også ha dannet ustabile fokksnøflak i overflaten. Det ventes at fokksnøen i stor grad har stabilisert seg etter snøværet lørdag, mens svake lag av kantkorn kan forbli ustabile

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavlandet er snødekket påvirket av plussgrader og regn, men med kjøligere vær søndag har snødekket fryst til og dannet skare i eller nært overflaten. Fredag og lørdag kom det nysnø over mildværsgrensa, trolig 20 - 30 cm vest i regionen. I andre deler av regionen har det kommet mindre snø. I høyden er nysnøen trolig påvirket av vind, og dreiende vindretning kan ha flyttet snø inn i ulike himmelretninger.

I det gamle snødekket finnes det mange steder nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november.

Fredag ble det observert et lite skred i SØ-vendt brattheng på ca. 600 moh. ved Laslettind.

Fjellvær, 19.12.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordøst, endring til stille/svak vind fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 20.12.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS