Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 14.12.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men i enkelte heng er det mulig å løse ut harde fokksnøflak. Vær ekstra forsiktig rundt terrengfeller og oppstikkende stein.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold. Et lite dryss med nysnø vil kun være nok til å gi flak av betydning i de aller mest snøsamlende formasjonene. Det finnes enkelte formasjoner der det er mulig å løse ut harde fokksnøflak som ligger på kantkorn. Dette vil være mest utpreget i bratte, konvekse og beskyttede formasjoner som for eksempel inngangen til renner. I skoggrensen kan det enkelte steder gå ann å løse ut mykere fokksnøflak.
Selv små skred kan ha store konsekvenser når det er så mye oppstikkende stein som det er nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 13. desember 2021

Snøoverflaten over skoggrensa er mange steder vindpakket og hard, mens det noen steder rundt skoggrensa er mykere fokksnøflak. Nord i regionen er det mye avblåst og generelt lite snø.

Fokksnøflakene ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Høyere til fjells, over 4-600m, finnes det også kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Søndag ble et lite flakskred utløst av skiløper i NV-vendt heng på ca. 200 moh ved Jøkelfjorden. Skredet gikk på kantkorn dannet i overflaten tidligere.

Mandag morgen rapporteres det om noen cm nysnø.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS