Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i skoggrensen. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra tidligere i uka ligger noen steder på vedvarende svakt lag og er lett å løse ut. Særlig i skoggrensen er det observert faretegn tidligere i uken. Fjernutløsning av skred er mulig. Høyere til fjells er utbredelsen av vedvarende svake lag mer usikker og fokksnøflakene er hardere slik at det sannsynligvis er vanskeligere å løse ut skred. Vinden kan føre til små ferske fokksnøflak i leområder. Huske at selv små skred kan skade deg, særlig nå som det er mye oppstikkende steiner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten over skoggrensa er mange steder vindpakket og hard, mens det i skoggrensa generelt er mykere fokksnøflak. Nord i regionen er det mye avblåst og generelt lite mindre snø.

Det er stedvis et lag med små kantkorn mellom fokksnø og eldre skare. Det er også i ferd med å utvikle seg lag av kantkorn lenger ned i snødekket, særlig i områder med lite snø. Det er usikkert hvor lett det er å løse ut skred på dette laget, men evt. skred i større heng kan bli store.

Onsdag og torsdag ble det observert drønn, skytende sprekker og skiløperutløste skred i skoggrensa.

Ved Hammerfest er det generelt avblåst og lite snø, med bare 20 cm i søkk og renner.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -23 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 05.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -24 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS