Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata gir fare for våte løssnø- og flakskred. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Mange solsider har trolig rast ut de siste dagene, men skavler og våte skred på grunn av solinnstråling kan fortsatt løsne av seg selv i enkelte sider. Våte flakskred kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola.

Selv om det nå er noen dager siden siste snøfall, kan nysnø- eller fokksnøflak fortsatt være ustabile i enkelte heng hvor snødekket fortsatt er tørt. Stabiliseringen kan ta litt tid, fordi det stedvis har utviklet seg små kantkorn i nysnølag fra forrige uke. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av dette skredproblemet i regionen, men en forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales. Dette gjelder hovedsakelig i høyden hvor snødekket er kaldere.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 05.05.2021

Forrige uke kom det stedvis 40-60cm nysnø i fjellet som har lagt seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Snøfallet var delvis kombinert med vind fra NV, så noe av nysnøen ble flyttet inn i leområder og dannet myke fokksnøflak. I indre deler av regionen kom det mye mindre nysnø.

Det er observert drønn i snødekket de siste dagene og tidligere ble det observert utvikling av små kantkorn mellom gammel skare og nysnø. Dette tyder på at det nå kan finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Det er de siste dagene observert flere middels store skred som har gått i nysnøen fra forrige uke. Noen har løsnet naturlig pga. soloppvarming, mens andre trolig er utløst av scooterkjøring.

De siste dagene er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen. Utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av disse, og de kan utgjøre et svært potent problem om det dannes flak over.

Fjellvær, 05.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -18 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS